Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Featured Projects

Waterfront Patio in Marin County

On 29, May 2015 | In | By ding

Waterfront Patio in Marin County

Marin County, California
Completion: May, 2015

Designed by Ding Liu
Collaboration with Digne de Lenea Architect

0-Patio_00
plan01
76_Peacock_Deck_02
DSC_4049_S
DSC_4041_S
DSC_4046_S
DSC_4045_S
DSC_4053_S
DSC_4051_S

Bathroom in Marin County

On 23, Oct 2014 | In | By ding

Bathroom in Marin County

A complete transformation of a small residential bathroom in Marin County California. It features a custom made walnut finish cabinet, caesarstone countertop, a 48″ matte white under-mount vessel sink that emphasizes slender edges and straight lines. An interior partition wall was replaced with a half clear and half frosted glass panel that maximized space and natural light. The traditional bathtub was eliminated. Pebble tiles were laid to create the shower floor, including a channel drain which added sleekness. Moreover, LED recessed can lights were installed to brighten the shower and countertop area.

I am the sole designer of this project, including material selection and construction supervision.

Marin_Bathroom_01
Marin_Bathroom_03
Marin_Bathroom_06
Board_01-1
Marin_Bathroom_05
Marin_Bathroom_04
Marin_Bathroom_02

Family Room in Marin County

On 19, Oct 2014 | In | By ding

Family Room in Marin County

Private resident in Marin County, California.

The goal of this project was to maximize the wall space and enhance the family room entertainment experience. The wood burning fireplace was replaced with a sleek stretch of dancing flames. Two adjustable aluminum shelving systems were specially designed with an intention of later customization and expansion. I am the sole designer of this project, including material selection, installation and construction supervision.

livingroom01

livingroom09

livingroom08

livingroom11

livingroom03

livingroom04

livingroom05

livingroom07

livingroom02

livingroom06

Villa #62 in Ordos, China

On 10, Jun 2013 | In | By ding

Villa #62 in Ordos, China

This proposal for a 1000 square meter villa in Inner Mongolia, China is part of a development of 100 villas to be designed by 100 architects from 27 different countries. The project is coordinated by Ai Wei Wei of Fake Design, Beijing and Herzog & de Meuron, Basel. The villa we propose in Ordos is designed and experienced as an artificial mountain for a tenant who may be a wonderer in this new culture. We refer to current geological culture of coal mining near Ordos and shapes of the many interior mountains and caves in the region. As on any hill, the villa is traversed via multiple paths and ways of going up, down or around.

There are two main promenades that define the architecture of the villa, one outside and one inside. The outside promenade is anample and open path along the landscaped areas all the way to the top of the building. A guest can experience the architecture almost without entering the house. The promenade inside is a journey through all the vital parts of the villa. It starts with a cavernous entrance cut through the mountainous shape of the house and end in the bedrooms quarters. These two promenades meet several times along their way bringing qualities of the inside and outside world together. The expressive nature of the shape of the villa comes from the play between public and the private, curating them together in the dominant shape of the architecture of the villa.

Site: Villa 62 – Ordos, Inner Mongolia, P.R. China

I participated all phases of the design process. Worked closely with all NAO designers in the creation and execute of design concepts and developments. Worked as the lead 3D modeler, model maker, and rendering person. Assisted in Chinese translation for documents and presentations.

Publications and Exhibitions:
– Featured in No.11 Entropy issue of 32BNY Magazine from New York | June 2010
– Abitare magazine | Oct 2009
– Ordos 100 Exhibition. Basel, Switzerland | June 2009
“The inevitable cultural negotiations when building a city in the 21st Century”
– Harvard Design Magazine | Spring 2009 Issue
– Archi Blog | Feb 2009
– Archi Daily | Jan 2009
– DaNS magazine | Nov 2008
– The Architectural League in New York Exhibition. New York, NY | Sept 2008

Curator: Ai Weiwei
Source: Normal Architecture Office

[Learn more about the Ordos 100 project]

NAO_Ordos_Street-view_01




Ordos_model_01





Arusha Canyon Botanic Garden

On 10, Jun 2013 | In | By ding

Arusha Canyon Botanic Garden

The botanical garden, an unusual kind of cultivated landscape, is a fragile collection dependent on water and sun that needs room to breathe, grow, change; dependent on man-made infrastructures to thrive. Botanic gardens, through the collection of familiar and exotic plants provide a unique view of the world. From structures that support vertical and lateral growth, greenhouses that produce artificial climates, to irrigation systems that nourish plant life, the infrastructures that sustain this hybrid institution of culture and cultivation can be understood in relation to a number of systemic conditions.

Site: Arusha, Tanzania

Studio: Marion Weiss & Michael Manfredi
botanic_00
botanic_03
botanic_01
botanic_02
botanic_04
botanic_08
botanic_07
botanic_06
botanic_05

Sensoria: one-sidedness

On 10, Jun 2013 | In | By ding

Sensoria: one-sidedness

Leaving the structure behind, reaching out to the wildness. I believe in simplicity in design, yet a complicated simplicity of this one-sidedness cabin. The cabins are comprised of a series deployable off-center scissor modules, rising upward 45 degrees, along the exterior of the cabins, deploying translucent waterproof canvas. The canvas can locked into an open position to allow airflow throughout the cabin. Visitors enter the three-floor building from either the ground level stairway or the “water” room entrance.

Highlighting the abundance of water on the site, the building has an automatic water collection system; each structural member pipes and exterior skins are function as drainage. Water travels through them to two tanks. The building is designed without foundations, it is stabilized by the weight of these two 1,900 gallon, 22,800 lbs / 102,419 kg tanks. As drain pipes bring water from the stream into the tank in dry season, it never needs to refill.

A short distance away from each cabin are the “cold / warm” spas, saunas, and massage areas; they take the visitor inside the water of the rain forest by nestling inside the face of two waterfalls using the warm spring water and cool rain water of the forest. Site strategy is based on visitor accessibility as well as proximity to water. Cabin sites are located along streams to provide visual and aural focal points. Privacy is given in the spacing of each cabin – each approximately 60 ft apart from one another – and use of the gurgling stream as a sound barrier.

Site: Rincon de La Vieja. Costa Rica

Studio: Peter McCleary & Mohamad Al Khayer
One-Sideness_Model
One-Sideness_Exterior
One-Sideness_Exterior2
sensoria-One-sidedness01
sensoria-One-sidedness02Rica-Pics

Transformations for NYC MoMA Expansion

On 10, Jun 2013 | In | By ding

Transformations for NYC MoMA Expansion

The design of our building informs new social interaction between daytime galleries and night time theatric events. The addition to the MoMA will be a economic catalyst to increase pubic activity levels and density of population occupying the building within a 24 hour time zone as suppose to a 12 hour operating MoMA.

Spatial Qualities and Features
– Elongate: Transitional space and horizontal circulation
– Bifurcation: vertical circulation
– Angularity: Spatial typologies
– Fold/Crease: Spatial features and qualities
– Porosity: Spatial Atmosphere and Effects

Programmatic Transformation: Economic Catalyst
– 24 hour operating building vs. regular operating hour
– Day / Night activities integration and transformation

Public Economic Drivers:
– Retail / Restaurant
– Music lounge / club
– Auditorium / Performing Theater
– Galleries / Roof Playground

Private Economic Drivers:
– Artisti Studio workshops and classrooms
– Temporary Art Installation Galleries
– Office/ Business Center

Site: New York, NY

This project was a group collaboration with Tina Fang and David Chen [PennDesign M.Arch 10′] on design concepts and developments, plans, sections, 3d modeling, renderings. I worked solely to create construction drawings, and physical models (paper and wood).

Exhibition:
Identity PennDesign Student Show – 2009

Studio: Hina Jamelle / Ali Rahim
Structure Consultant: David Scott – Principal at Arup New York City














Honey Bee Pavilion

On 10, Jun 2013 | In | By ding

Honey Bee Pavilion

Through the combination of the Eastern State Penitentiary ruins and the notion for an open pavilion, generated the concept for the Honey Bee Pavilion. Different elevations and positions of the archaeologies were the concept for a system of logic and movement to create the pavilion. Also, the pavilion is programmatically planned into three zones: production, administration and entertainment. A large portion of the hill was carved out and thus resulted in the creation of a new architectural landscape. [“Carving vs Patching” & ”Violent vs Gentle”]

Site: Philadelphia, PA

Material: Pencil, Ink, Blue Foam, Copper Wire, Wire Mesh, Cardboard and Plastic.
Model Dimension: 20” L x 8” W x 3” H

Studio: Srdjan Jovanovic Weiss

Exhibition:
WORKWORKWORK – PennDesign Architecture Student Exhibition 2008

Curator:
Detlef Mertins










AEV Hotel & Condo

On 10, Jun 2013 | In | By ding

AEV Hotel & Condo

In today’s globalized food system, knowledge of industrial food production, and agribusiness practices are a growing concern for many consumers. These questionable practices of the “modern” food system are a result of post-WWII left over’s and United States capitalist ventures: domestic and foreign. The consequences of these “modern” actions are now present in environmental devastation, national health deterioration, as well as the exploitation of those working the food chain. Those on the production line and consumers. The result is now a national and global grassroots movement towards more self-sufficient food production and practices, while these actions can vary to many degrees numerous consumers are no longer solely foraging at their local grocery store for their daily nourishment, instead many are picking fresh produce from their personal or community gardens, buying from local farmers markets, purchasing CSA (community supported agriculture) shares or even starting small urban and rural farms.

Food and health is an important aspect of my life as it is and should be to everyone. Because of my love for food, I have a strong interest in the combination of sustainable design and organic farming. Thus as a designer I feel I am able to contribute to the investigation of alternative systems for buildings in urban agriculture. Water is an essential element to all life, and it is a key factor in my design of the AEV Hotel Condo. The AEV Hotel Condo is an experimental living space, which provides a place for relaxation, activities and education. AEV is a multi functional building that features hotel rooms, condominiums, restaurants, private and community gardens, market, greywater storage facilities, recreation area, and a business center. WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms) is incorporated into the hotel condo program. WWOOFers stay long/short term to provide assistance and organize farming courses. Gardens are designed on the upper level of the building to gain maximum sun exposure for small crop production. Waste water from residents and guests’ showers and sinks would loop into water treatment systems and storage tanks for garden irrigation. Over storage greywater is collected in the lower level of the building, then wash down the façade like a waterfall to create a feeling of an island in the city.

Site: Philadelphia, PA

Study Model Dimension: 22” L x 18” W x 12” H

Studio: Tina Manis

Ding_Liu_Arch_Interior_01_Page_19


San Francisco Fine Art Office

On 10, Jun 2013 | In | By ding

San Francisco Fine Art Office

The main focus of this project was to design a 450 square foot office space to reflect the growth and achievement of a fine arts dealer.The project is an executive office consisting of a workstation, a lounge / conference area and a full size bathroom.

The office is designed to create a comfortable atmosphere with a retro San Francisco industrial style. Also, an interior garage door has been incorporated into the space: the large opening provides additional circulation and display area for art show openings. Last, the office is designed with sustainable materials and ergonomic furnishing.

Studio: Patricia Harrison (UC Davis – 2006)






Union Office

On 10, Jun 2013 | In | By ding

Union Office

The concept for this design was to create an open floor plan that allowed for the constantly changing environment of a union headquarter. The end design reflects Local 999 ís identity as a progressive and growing union that is politically active, strong and developing. The main challenge of this design was working within the space between and around a grid of the columns that support a-nineteen foot-high ceiling.

Providing the maximum amount of space for the union workers was an important focus, as well as designing a sustainable and comfortable contemporary office.

Studio: Patricia Harrison (UC Davis – 2006)




Public Library

On 10, Jun 2013 | In | By ding

Public Library

The purpose of this development was to transform a 14,430 square foot space into a public library. As well as to obtain high efficiency and sustainable measures desired by the environment.

Open space is key to my design, extra openings allow additional natural light penetration, which could be extremely energy efficient and environmentally friendly. Seventy five percent of the interior finishing and furnishings are made from recycled material. Peerless lighting was chosen as the main luminaire for this library. Also, LED technology was introduced in several designs, such as office task lights, wall scones, coffee bar pendant lights and exterior pathway lights.

Studio: Patricia Harrison (UC Davis – 2006)






Town Hall Renovation Town Hall Renovation Town Hall Renovation Town Hall Renovation

On 10, Jun 2013 | In | By ding

Town Hall Renovation

The mission of Town Hall renovation is aimed to fulfill mock client Doug Washington in desire to remodel his upscale restaurant. Town Hall sets in a historic building on the corner of Howard and Fremont Street in downtown San Francisco. It was originally a marine electrical company. It is a three story building (only the first two will be used by the restaurant) and is constructed with red bricks, metal-framed windows and crossbeams, that can’t be moved, located in front of the windows. Being an industrial building, the design of the interior, as well as the exterior, should play an important role in informing the public about the presence of the restaurant in the building; the owners have requested that no huge signs should be used for that purpose.

The restaurant, which will mainly serve American cuisine from New Orleans and New England in addition to local Bay Area cuisine, will be opened for lunch and dinner, with prices ranging from $35 – $40 (for two people at lunch time) and about $100 (for two people at dinner time). Being closely located to San Francisco’s famous Museum of Modern Art, its owners plan to target the museum’s patrons, as well as business and educational institutions, and local communities. The owners are also planning to have amenities, like a private dining room that will accommodate up to forty diners, to host events. They also intend to attract a bar crowd.

My design for the transformation was to ensure that guests would be able to enjoy their meals in a stylish, yet in a warm and comfortable setting. In accordance with its name, Town Hall shall be a restaurant that illustrates the life of the community, exquisite blending of history and modernity in both design and cuisine.

Studio: Elizabeth Falk (UC Davis – 2006)
Guest Critic: Doug Washington [Owner of Town Hall Restaurant, San Francisco]